Pour une pâtisserie bio, éthique & responsable à Bruxelles !

Une nouvelle pâtisserie bio, éthique et responsable va bientôt ouvrir à 5 place Van Meenen à Saint Gilles

par La Petite Parisienne

Schaerbeek, Belgique
Succès
Don avec contrepartie
4 345 € collectés
Objectif de 7 000 €
62 %

Projet financé

le 30 décembre 2018

Cette collecte est terminée.
Retour aux actualités

Projectbeschrijving in het Nederlands

Biologische, ethische en verantwoorde patisserie in Brussel

Project:

 

Er komt binnenkort een nieuwe patisserie in de prachtige Louis Bertrandlaan in Schaarbeek. Een heel speciale patisserie nog wel! Een patisserie die biologisch, ethisch en verantwoord is. Waarom zeg ik dat allemaal? Omdat ik je nodig heb om het project te helpen financieren.

 


# Bio

La Petite Parisienne is een droomproject. Het is mijn droom om lekker, aangenaam maar ook gezond gebak te maken op het ritme van de seizoenen. In het hele begin maakte ik een assortiment madeleines en financiertjes, die ik verkocht op de website Efarmz.be en daarna in een aantal Brusselse biowinkels. In april 2018 behaalde ik het biolabel.

Waarom? Ik wilde dat biolabel omdat ik er sterk van overtuigd ben dat biologisch voedsel goed is voor de gezondheid van mens en dier en voor de hele planeet. Mijn klanten mogen erop rekenen dat mijn gebak gemaakt is met niet-geraffineerde ingrediënten (volkoren, rietsuiker ...) en dat ik vers en vitaminerijk fruit gebruik. GGO's en additieven krijgen bij ons geen kans. Als we allemaal opletten hoe we eten en consumeren, dan maken we onze planeet gezonder. 

# Minder suiker

La Petite Parisienne gaat doordacht om met suiker. Ons motto is 'Minder suiker. Meer smaak'. Alle recepten die we gebruiken bevatten minstens 20% minder suiker dan traditionele recepten. Je zult merken dat het echt lekkerder is. Als je eenmaal onze producten geproefd hebt, zul je alle andere gebak te zoet vinden. 

# Zero Waste

Ik ga ook de verbintenis aan om de producten te verpakken in materialen die de klanten kunnen terugbrengen of die composteerbaar zijn. Zo houden we het afval minimaal. Voor meeneemgerechten en -desserts uit de lunchformule stelt La Petite Parisienne tegen betaling van een waarborg glazen verpakkingen voor. Soepen geven we mee in glazen flesjes, salades en desserts (zoals chocolademousse of fruitsalades) worden verkocht in glazen bokalen. Milieubewuste consumenten hebben bij ons dus een streepje voor. We bieden onze klanten ook composteerbare verpakkingen aan.

Bovendien ga ik er alles aan doen om verspilling tegen te gaan: onverkochte producten zet ik aan het einde van de dag op het platform Too Good To Go. Het is de bedoeling dat winkeliers hun onverkochte waren daar aanbieden tegen voordeelprijzen in plaats van ze weg te gooien. Concreet stelt de winkelier een 'surprisemand' met onverkochte producten samen en verkoopt die aan de gebruikers van de applicatie. Die betalen online en kunnen de mand dan op de dag en het uur van afhaling oppikken. 

Ook wil ik elke dag in mijn keuken het zero-wasteprincipe toepassen en alles upcyclen wat maar mogelijk is. Aardbeisteeltjes zijn bijvoorbeeld geschikt om heerlijk ontgiftend water van te maken..

# Open keuken en patisserielessen

 

Mijn werkplek komt in het midden van de winkel. Het productiegedeelte zal dus nauw verbonden zijn met de verkoop- en degustatieruimte. Het team van patissiers zal in het zicht van de klanten werken. De grote tafel die voor de werkplek komt, is bestemd voor de deelnemers aan de patisserielessen. Ik wil namelijk een of twee keer per week workshops organiseren. Enkele thema's om je alvast warm te maken: Taarten bakken met minder suiker. Groenten verwerken in gebak. Grappige zandkoekjes maken met kinderen.

De winkel krijgt een Modern Rustic-aankleding. Dat is een combinatie van antieke en hedendaagse meubels, die zorgen voor een warme en eigentijdse sfeer.

 

# Mijn gebak ... jouw beloning

Om mijn bakstijl even karikaturaal voor te stellen: ik houd meer van malse cakes met vers fruit en bezaaid met zaadjes dan van een knalrood dessert met gelatine ...

Bij mij vind je ook reisgebak ... dat wil zeggen eenvoudig gebak dat makkelijk vervoerd kan worden en op kamertemperatuur mag blijven: Baskisch gebak, citroencake, chocoladecake, marmercake met matcha, fruitcake ... Plus het gamma minigebakjes (madeleines, financiertjes, moelleuxgebakjes, peperkoek enz.) die ik eerst verkocht op de website Efarmz en bij een aantal biowinkels in Brussel (Belgomarkt, Super Monkey, Provisions enz.). Je kunt ze ter plaatse komen proeven bij een kopje lekkere koffie, want ik werk samen met de Brusselse koffiebranderij Corica.

Ik ga ook heerlijke, individuele zandkoekjes aanbieden met verschillende ganaches (citroen, chocolade, koffie) of met slagroom en vers fruit. Dat zal zo mijn eigen specialiteit zijn.

Tot slot komt er elk weekend een weekendgebak op de kaart! Een goed idee, toch? Waarom maar één soort gebak? Om voedselverspilling te vermijden, de seizoencyclus te volgen en de productie te rationaliseren. Ik zal enkele dagen op voorhand een foto van het weekendgebak op de sociale netwerken en in de winkel zetten, zodat de klanten het alvast kunnen bestellen. Je mag bijvoorbeeld een cheesecake met slagroomdotjes en rode vruchten verwachten en de week erna een taart met citroenmeringue of een zwartewoudtaart.

# Zij gaven mij hun vertrouwen...

Voordat ik de winkel opende, werkte La Petite Parisienne al vanuit een bakkerij in Elsene. Graag bedank ik hier mijn eerste klanten die mij hun vertrouwen hebben gegeven: Muriel, de dynamische manager van eFarmz, Trésor en Mélanie van Belgomarkt, Aurélie, die verantwoordelijk is voor De Buurderij in Vorst Forest, Mohammed, de manager van de Buurderij in Oudergem en Sint-Lambrechts-Woluwe, Catherine van Pipaillon, Suzanne van Soupreise, Muriel van Super Monkey, Gérard van Bulk, Miguel van Provisions.

Ook hartelijk bedankt aan Line en Catherine van Les Filles, die hun keuken in Elsene voor mij hebben opengesteld zodat ik er mijn eerste bakkerij kon inrichten, en die met een welwillende blik het project blijven volgen. 

Ook een welgemeende dankjewel aan Co-oking, de deelkeuken in Brussel waar alles voor mij begon!

 

# Over de initiatiefnemer

Het is zover, je bent geïnteresseerd in mijn project. Nu is het tijd om je wat meer over mezelf te vertellen.

Ik ben Katia Lefebvre, ik ben 45 jaar en ik kom uit ... Parijs! Daar is het allemaal begonnen, bijna vijf jaar geleden. Ik heb mijn job als autojournalist opgezegd en heb een jaar lang mijn nieuwe beroep als banketbakster geleerd aan de Ferrandi-school. Over dat avontuur heb ik een blog bijgehouden. Lees hem gerust als je er meer over wilt weten: uneannéechezferrandi.com

Toen ik mijn getuigschrift van vakbekwaamheid op zak had, ging ik bij verschillende banketbakkers aan de slag in en om Parijs. Daarna verhuisde ik naar Brussel. Daar wil ik mijn winkel openen. In Schaarbeek om precies te zijn, een geweldige gemeente waar het fijn is om te wonen.

 

# Het GoodFood Label

La Petite Parisienne verkreeg het label Good Food Brussels voor haar engagement op het vlak van biologische, lokale en seizoensgebonden producten en een doordacht gebruik van suiker.  Mijn profiel HIER !

# Volg la Petite Parisienne

SITE  - FACEBOOK - INSTAGRAM

 

Waarvoor dient de financiering?

La Petite Parisienne heeft JOU nodig!

Je weet het misschien niet, maar een professionele keuken installeren kosten handenvol geld!

5.000 euro waarvoor?

Dat bedrag moet dienen om een professionele koelkast  en kleine apparatuur. Het geheel kost bijna 2.500 euro.

Wat gebeurt er met de rest van het geld? 8% gaat naar de HelloCrowd-commissie, 21% naar btw en 21% naar de financiering van jouw beloning.

7.000 euro waarvoor?

Dat bedrag moet dienen om een professionele koelkast en diepvriezer te kopen, waar gebakplaten van 60 x 40 cm in kunnen. Het geheel kost bijna 3.500 euro.

Wat gebeurt er met de rest van het geld? 8% gaat naar de HelloCrowd-commissie, 21% naar btw en 20% naar de financiering van jouw beloning.

10.000 euro waarvoor? 

Als je heel enthousiast bent over het project en/of de lekkere beloningen en we 10.000 euro aan giften ophalen, dan koop ik een professionele oven met zes niveaus. Dan is het feest! Het ding kost ongeveer 5.500 euro.

De rest wordt als volgt verdeeld: 8% van het bedrag gaat naar de HelloCrowd-commissie, 21% naar btw, 17% naar de financiering van jouw beloning.

16.000 euro waarvoor? 

Misschien ben ik een beetje te optimistisch, maar als je je dromen wilt waarmaken, moet je er wel in geloven. Als je dus zo vrijgevig bent, dan kan ik een energiezuinige koelcel ter waarde van 9.000 euro financieren.

De rest wordt verdeeld als volgt: 8% van het bedrag gaat naar de HelloCrowd-commissie, 21% naar btw, 15% naar de financiering van jouw beloning.

1.000.000 euro waarvoor? 

Dan pak ik mijn koffers en vertrek naar de Bahama's! Grapje ... Ik open dan Petites Parisiennes in Gent, Antwerpen, Luik, Amsterdam, Londen en Tokyo! Zodat er een beetje overal ter wereld biologische, ethische en verantwoorde patisserieën te vinden zijn.

Hartelijk bedankt aan iedereen voor je waardevolle hulp! En tot snel ! 

 

Rewards:

[Om te selecteren, klik op het gekozen item in het zijmenu]
 

-10 euro of meer:

'Gaîté'

Een welgemeende en gepersonaliseerde bedanking per e-mail!

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.

 

-15 euro of meer:  

'Madeleines' 

Een enorm dankjewel!

Kom gauw twee pakken madeleines en/of financiers naar keuze afhalen.

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.

 

-30 euro of meer:

'Concorde'

Een enorm dankjewel!

Een pak van zes financiers en een cake van 500 g, af te halen in de winkel.

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.


 

-40 euro of meer:

'Bourse'

Een enorm dankjewel!

Een pak van zes financiers en een weekendgebak voor zes personen, af te halen binnen drie maanden na de opening.

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.

 

-50 euro of meer:

'Havre-Caumartin'

Een enorm dankjewel!

Een cake van 500 g, te kiezen uit onze collectie, + een weekendgebak voor zes personen, af te halen binnen drie maanden na de opening. 

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.


 

-80 euro of meer:

'Bonne nouvelle' 

Een enorm dankjewel!

Een patisserieles van een uur + je zelfgemaakte gebak.

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.


 

-150 euro of meer:

'Champs-Elysées' 

Een enorm dankjewel! 

Een patisserieles van een uur voor twee personen + je zelfgemaakte gebak.

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.


 

-200 euro of meer:

'Rive gauche' 

Een enorm dankjewel!

Een zoet buffet voor tien personen (zonder drank) met drie minicakejes per persoon en een groot gebak voor tien personen.

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.


 

-500 euro of meer:

'Commerce' 

Een enorm dankjewel!

Een zoet buffet voor twintig personen, met drie minicakejes per persoon en een groot gebak voor twintig personen (zonder drank).

Bovendien mag je op de avond van je verjaardag gebruikmaken van de privéruimte in La Petite Parisienne (van 19 tot 22 uur).

Plus een uitnodiging om een glas te komen drinken op de openingsavond.

 

 

Succès
Don avec contrepartie
4 345 € collectés
Objectif de 7 000 €
62 %

Projet financé

le 30 décembre 2018

Cette collecte est terminée.

Contreparties

Pour 10 € ou plus

Gaîté

Un énorme merci à toi personnalisé par mail ! Et en plus, on t’invite à venir boire un coup à la soirée d’inauguration.


Disponibilité : Novembre 2018

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 15 € ou plus

Madeleines

Un énorme Merci ! Allez, viens retirer deux paquets de Madeleines et/ou Financiers au choix. Et en plus, on t’invite à venir boire un coup à la soirée d’inauguration.


Disponibilité : Novembre 2018
Livraison : A retirer sur place ou chez moi avant l'ouverture de la pâtisserie

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 30 € ou plus

Concorde

Un énorme Merci ! 1 paquet de 6 financiers et 1 cake de 500 g à venir chercher en boutique. Et en plus, on t’invite à boire un coup la soirée d’inauguration.


Disponibilité : Novembre 2018
Livraison : A retirer sur place ou chez moi avant l'ouverture de la pâtisserie

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 40 € ou plus

Bourse

Un énorme Merci ! 1 paquet de 6 financiers et 1 gâteau du week-end pour 6 personnes à venir retirer dans les trois mois de l'ouverture. Et en plus, on t’invite à boire un coup la soirée d’inauguration.


Disponibilité : Novembre 2018
Livraison : A retirer sur place ou chez moi avant l'ouverture de la pâtisserie

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 50 € ou plus

Havre-Caumartin

Un énorme Merci ! 1 cake de 500 g à choisir dans notre collection + 1 gâteau du week-end pour six personnes à venir retirer dans les trois mois de l'ouverture. Et en plus, on t’invite à boire un coup la soirée d’inauguration.


Disponibilité : Novembre 2018
Livraison : A retirer sur place ou chez moi avant l'ouverture de la pâtisserie

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 80 € ou plus

Bonne nouvelle

Un énorme Merci ! 1 cours d’une heure de pâtisserie + le gâteau préparé par vos soins. Et en plus, on t’invite à boire un coup la soirée d’inauguration.


Disponibilité : Mars 2018
Livraison : A retirer sur place

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 150 € ou plus

Champs-Elysées

Un énorme Merci ! 1 cours d’une heure de pâtisserie pour deux personnes + les gâteaux préparés par vos soins. Et on vous invite à boire un coup la soirée d’inauguration.


Disponibilité : Mars 2018
Livraison : A retirer sur place

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 200 € ou plus

Rive gauche

Un énorme Merci ! 1 buffet sucré pour 10 personnes (hors boisson) avec trois mini cakes par personne et un gros gâteau pour 10 personnes. Et en plus, on t'invite à venir boire un coup à la soirée d'inauguration.


Disponibilité : Mars 2018

Cette contrepartie n'est plus disponible

Pour 500 € ou plus

Commerce

Un énorme Merci ! 1 buffet sucré pour 20 personnes, comprenant 3 mini cakes par personne et un gros gâteau pour 20 personnes (hors boissons). Et la mise à disposition de l’espace privatisé de La Petite Parisienne pour ta soirée d’anniversaire (de 19 h à 22 h). Et en plus, on t’invite à boire un coup la soirée d’inauguration !


Disponibilité : Mars 2018

Cette contrepartie n'est plus disponible