Toegang tot grondwater voor bioboerderij Kempengoud

par 

Gijs VAN DEN BLEEKEN

Don avec contrepartie

Help jij onze groenten de extreem droge zomers trotseren? Jouw steun voor dit project is een directe bijdrage aan je eigen duurzame voeding!

Spurrieveld, Essen, België

85%

207

Contributeurs

17 095 €

sur 20 000 €

Projet financé !

Le 24 novembre 2021

Projet

Finance et impacts

Contributeurs

207

Actualités

Commentaires

24

Documents

Présentation du projet

Wie en wat is Kempengoud?

Kempengoud is een erkend biologisch tuinbouwbedrijf, pal op de grens tussen Essen en Kalmthout. We telen er groenten fruit zoals onze voorouders het lang geleden deden: met zorg en liefde voor de natuur. En in het bijzonder met diep respect voor de bodem en voor alle levensvormen in, op en rond het veld.

Ooit bankbediende, nu bio-boer

Na een loopbaan van meer dan 10 jaar in het bank- en financiewezen, besloot Gijs een jarenlange droom waar te maken. Ecologisch tuinieren was een hobby, maar zou ook zijn beroep worden. Vanuit zijn maatschappelijk engagement voor een beter klimaat en gezonde voeding, vond hij de moed die nodig was om de sprong te wagen. Ondersteund door zijn familie en (jong) gezin, nam hij 3 jaar geleden Kempengoud over.

Intussen volgt zijn vrouw Penelope de opleiding ‘biologische en biodynamische landbouw’ bij Landwijzer om nadien officieel mee in het bedrijf te stappen. Vanuit haar opleiding als criminologe wil zij o.a. de afdeling zorgboerderij mee(r) vormgeven.

Onze visie en missie

“Wat aandacht krijgt, groeit”

Onze visie op landbouw is heel transparant en simpel: door in te zetten op een vruchtbare grond zonder kunstmatige toevoegingen, pesticiden of herbiciden, krijgen onze groenten de kans om op eigen tempo te groeien en alle nodige voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Zo wordt elke groente een superfood met een pure en intense smaak.

Kempengoud streeft naar duurzaamheid en fair trade. Dat vertaalt zich in de manier van boeren op het ritme van de natuur, boeren samen met mensen en boeren voor een eerlijk loon. Onze producten verkopen we hoofdzakelijk lokaal en via de korte keten: in onze veldwinkel, via verdeelpunten en Voedselteams, scholen en instellingen. Ook lokale horeca en natuurwinkels behoren tot ons cliënteel.

Zowel het veld als het ‘Kempengouden team’ is doordrongen van diversiteit. Het hele jaar door telen we meer dan 100 verschillende soorten groenten in een doordachte rotatie om onze bodem zo gezond mogelijk te houden en het risico van een mislukte oogst op te vangen. Daarnaast hebben ook alle medewerkers hun eigen troeven waardoor elk van hen een onmisbare schakel wordt. Zaaien, planten, wieden, oogsten… het moet namelijk allemaal gebeuren. En dankzij Steunpunt Groene Zorg komen ook mensen in een zorgtraject bij ons terecht, een onderdeel van ons bedrijf dat we in de toekomst nog verder willen uitwerken.

À quoi va servir la collecte ?

Onze grote uitdaging

En de boer… hij zweette voort

Dat ons klimaat verandert, hoeven we niet meer uit te leggen. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de hete en droge zomer van vorig jaar. Kwamen we bij wijze van spreken al puffend en zwetend de dag door, onze groenten moesten vechten voor hun leven. De aarde was letterlijk poederdroog en waaide bij de minste bries weg. Het zand onder onze voeten was te heet om op sandalen het veld te betreden. En de boeren maakten zich zorgen. Terecht.

Geen leven zonder water

De toegang tot drinkbaar water is allesbepalend om in het levensonderhoud van de mens te voorzien. En zelfs al zetten we bij Kempengoud in op bodemleven en -vruchtbaarheid, koolstofopbouw om langer vocht vast te houden en humusvorming… ook wij kunnen de extreme droogte niet verslaan. Daarom willen we in ons eigen onderhoud kunnen voorzien en willen we een waterput laten boren. Gezuiverd en helder grondwater wordt diep onder de grond opgepompt om onze groenten en fruit een eerlijke kans te geven om te groeien.

Hoeveel hebben we nodig?

Een tweeledige fondsenwerving voor 20.000 EUR in totaal zou ons in staat stellen om:

- de boring te laten uitvoeren op 120 meter diepte. Hoe dieper we boren, hoe hoger het kostenplaatje denk je misschien. En dat klopt. Maar hoe dieper, hoe zuiverder het water. We vinden het belangrijk dat we onze bodem en onze groenten met schoon water besproeien.

= 1e target : 10.000 EUR

EN

- de pomp te installeren die het water omhoog pompt

- de installatie en opbouw te realiseren aan de pomp, waaronder het aanleggen van de leidingen, kranen, drukvat,…

- de wasplaats van de groenten eigenhandig om te bouwen tot een ergonomisch verantwoord geheel: geen zware waterbassins meer verslepen, maar op heuphoogte groenten kunnen wassen. Wat een verademing moet dat zijn…

= 2e target : 10.000 EUR

De werken zullen uitgevoerd worden door de firma Backx NV uit Brecht. Meer info over hun activiteiten vind je op hun website Backx NV | Experts in boringen

When you support a small business, you’re supporting a dream 

Omdat deze ingreep op ons veld een grote investering is, en omdat het nog steeds geen evidentie is dat een boer een correct loon krijgt, durven wij om hulp vragen. Hulp van mensen die geloven in ons en ons project. Die ook een hart hebben voor eerlijke en duurzame landbouw. Mensen die ook gezonde en onbehandelde groenten verkiezen. Mensen die de noeste arbeid van de boer naar waarde schatten

Zelfs als je enkel deze oproep leest, doe je ons al een plezier. Want dat betekent dat de producent van je basisvoedsel je niet onberoerd laat. 

Als je ook in de mogelijkheid bent om ons hierin financieel te ondersteunen, zouden wij ongelofelijk dankbaar zijn. Want dat zou willen zeggen dat landbouw ook mensen verenigt en dromen waarmaakt. En dat jij je eigen belangrijke steen hebt bijgedragen aan een kleinschalig tuinbouwbedrijf dat zo meer kans maakt om vol te houden en te overleven. Niet toevallig is de vertaling van duurzaamheid in het Zuid-Afrikaans ‘volhoudbaarheid’. Treffender kunnen wij het niet verwoorden. 

BEDANKT !

Kom onze avonturen volgen op Facebook !

Link naar onze website.


Nos partenaires :


Suivez nous sur les réseaux sociaux :

Contreparties

Pour 15 euros ou plus

Dankjewel!

- Een welgemeende dankjewel

Disponibilité

janvier 2022


Livraison

À retirer sur place


Choisie 21 fois

Pour 25 euros ou plus

Welkom op Kempengoud !

- Een welgemeende dankjewel - Een rondleiding op Kempengoud

Disponibilité

janvier 2022


Livraison

À retirer sur place


Choisie 24 fois

Pour 50 euros ou plus

Groenten

- Een welgemeende dankjewel - Een rondleiding op Kempengoud - 1 medium groentepakket (2 personen) + recepten

Disponibilité

janvier 2022


Livraison

À retirer sur place


Choisie 56 fois

Pour 75 euros ou plus

Groenten en fruit

- Een welgemeende dankjewel - Een rondleiding op Kempengoud - 1 medium groentepakket (2 personen) + recepten - 1 medium fruitpakket (2 personen)

Disponibilité

janvier 2022


Livraison

À retirer sur place


Choisie 14 fois

Pour 100 euros ou plus

Veel groenten en fruit

- Een welgemeende dankjewel - Een rondleiding op Kempengoud - 1 groot groentepakket (4 personen) + recepten - 1 groot fruitpakket (4 personen)

Disponibilité

janvier 2022


Livraison

À retirer sur place


Choisie 38 fois

Pour 250 euros ou plus

Kempengoud à la carte

De ideale formule voor bedrijven. In onderling overleg werken we een beloning op maat uit. Enkele ideeën : - presentatie Kempengoud op het bedrijf - bezoek aan Kempengoud - fruitmanden voor de medewerkers - soep op het bedrijf - ...

Choisie 14 fois

Don libre

1

Sélectionnez un projet

en fonction de la thématique, de sa localisation ou des contreparties.

2

Choisissez une contrepartie

et ajustez si vous le souhaitez le montant de votre contribution.

3

Recevez vos produits

ou profitez des séjours et expériences que vous avez choisis.

4

Partagez votre expérience

sur les réseaux sociaux @miimosa_fr pour continuer de soutenir le projet et son porteur.